Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта

Канон Богородице перед иконой Державная

Канон Богородице перед иконой Державная
 

Акафист Богородице перед иконой Державная

Молитва Богородице перед иконой Державная

 

День памяти иконы Божьей Матери Державная: 2 (15) марта 

 

Тропарь, глас 4-й

Града Сионска взыскующе, под Твой покров, Дево Чистая, днесь притекаем, и никтоже возможет на ны, яко несть град силен, аще не Сущаго Бога, и несть ина крепость, аще не милость Владычицы Девы.

 

Канон, глас 1-й 

 

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеси.

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Самоизмышленная пагуба покрыла есть всю землю Твою, и мрак велий воцарися днесь в вертограде Твоем. Тяжко ми есть, и рыдаю Тебе, Мати Пречистая, и, аще услышиши; ничесоже устрашуся, и воспою имя Твое, славно бо прославися.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Покаянию научи мя, Владычице, да день и нощь излию слезы моя и да смирен от враг моих воскликну Тебе: никтоже чист, разве Тебе, Отроковице Чистая, и сохранит мя Держава Твоя, славно бо прославися.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Аз из глубины зол моих вопию Ти, и не премолчит стон мой пред Тобою: виждь, о, виждь, Владычице Дево, и не отвержи мене, услыши убо вопль гласа моего и покрый мя ризою смиренномудрия Твоего, славно бо прославися.

Слава: Суд гневен прииде на ны, и разсыпася радость людей Твоих, вси бо плачем и рыдаем и тако глаголем: о мечу Божий, доколе не упокоишися? Престани убо, пощади ны, и воспоем Державу Владычицы нашея, славно бо прославися.

И ныне: Из нощи дел прелести погубиша ны, пал есть Сион, и заключени есмы; Иерусалиме, Иерусалиме, почто тако омрачился еси? Того же ради и возопиим Владычице сице: токмо Твоя Держава сохранит ны, славно бо прославися.

 

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, Живый и Независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Обольсти мя змий, клеветник бо есть, и, душевредное в себе насаждая, смутилось сердце мое. Яко мертв, пребываю и киими словеси о себе возрыдаю? Но Тя молю, Владычице, молю и глаголю: обладай над ним и от греха моего очисти мя.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Горьким плачем моим, яко воду, излию сердце мое, сокрушение мое яко жертва Тебе, и молю Тя, Пречистая: ей, не отврати мене, раба Твоего, сохрани убо и до последняго дне.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Очи мои померкнусте от язвы моея, и утруди мя бремя мое. Идеже есть слава моя? И заключи мене недруг и враг, аз же, яко милость, приемлю узы моя и пою, веселяся: никто убо, яко Бог, вознесет Сый Христа Своего и Матерь Его, Владычицу нашу.

Слава: Руковождение подаждь ми, Нищепитательнице, и озари мя светом, еже от Тебе во истощании просиявшим. О Богородице и Мати Бога моего, буди же и мне заступлением верным.

И ныне: Душетленными помыслы люте стужаемь есмь, и тяжко ми есть. Не ли презриши раба Твоего? Молю убо Тя, Пречистая: изведи мя от гноища моего, исцели раны моя и спаси мя, Владычице, спаси мя.

Господи, помилуй (трижды).

 

Седален, глас 3-й

О Лествице неизреченна и преизрядна, яко же и лествица, юже виде праотец, с Небеси нисходящу, тако и Ты, Богоневесто, Небо и землю сочетавшая, Восхождение Ты еси, имже и упасемся от бед.

Слава, и ныне: Христа Бога и Сына Твоего, между двою разбойнику на Кресте висима, зряще, горько рыдала еси, Мати, и жало вниде в сердце Твое. О Владычице Дево, болезнующи убо Сама, спаси днесь вся удрученныя, истязуемыя люди Твоя.

 

Песнь 4

Ирмос: Седяй в Славе на Престоле Божества, во облаце легце прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Истощание прииде на рабы Твоя, и дом наш оставися празден и пуст. Хожду и взываю, но несть ми спасающа, едина убо смерть отвещавает на глас мой, и, рыдая, молю Тя и глаголю: не отвержи мене и Ты, Дево Чистая, да спасен буду.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Цветоносную простри, Владычице, руку Твою, и оживет вертоград Твой, и нищие обрящут хлебы своя, и убозии ризы своя, и вси восхвалят имя Твое, яко воистинну неизреченна есть милость Твоя.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Егда восхощеши, никтоже сокрушит ны, яко великое дерзновение обрела еси у Христа Бога, Сына Твоего и, сие зряще, вопием Ти, Владычице, да сохраниши и ны под кровом Твоим.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Православнии христианы, под Твою милость днесь притекаем и, явление честныя иконы Твоея светло празднующе, сице глаголем Тебе: простираеши и нам, Благодатная, необоримую ризу Свою.

Слава: Разумейте, непокоривии языцы, и не хвалитеся о мышце своей, зане един есть град несокрушим, и сия Твоя, Приснодево Владычице, Держава и Царство, еже и стоит до скончания века.

И ныне: Аз, егда и во узех, но Тобою, Отроковице Чистая, выну свободь есмь, и не в страх ми умаление мое есть, но яко злату – горнило и огнь, сие бо разумея, славлю узы моя и величаю Тя, Непорочную Деву.

 

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Водворяет ны змий во юдоль плача и чаяний злых. Не можем убо терпети скорби своя, но Ты, Богородительнице, простираеши нам покров Свой, и спасени будем от зол.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отроковице Дево, спасла еси нас от работы вражия, и тем красно написася имя Твое: Царица мирови Ты еси, и Держава Твоя даже до последнего дне.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Света неприступна Мати Ты еси, и всуе днесь подвижися тьма супротивная, никтоже возможет на ны, яко с нами Владычица наша, и слава Твоя нескончаема есть.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Людие Божии, друзи моя, уверуйте во Христа, Бога нашего, и в предивно Его Рождшую, храняще убо заповеди Бога Вышняго и обрящете душам вашим мир и велию милость.

Слава: Ангели, и тии прославиша Тя, Владычицу всяческих и паче Неба Превознесенную, поют бо Христу, Сыну Твоему: искупил еси люди Твоя, и в человецех благоволение.

И ныне: Величие Твое кто исповесть, Богородице, яко паче смысла родила еси Бога Слова, и не может язык человеч достойно Тя пети, но приими милостивно молитву мою и сохрани раба Твоего.

 

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Нощь, и мрак, и воды пререкания люте истязуют землю Твою, се убо прещение Божие и гнев Того есть, но молю Тя, Пречистая, молю и глаголю: аще хощеши – можеши, и вем, яко умолит Отроковица за Державу Свою.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Уязвихомся от змия, люди Твоя, и, яко из адова чрева, вопием Ти, Благодатная Дево: не нам, но ради от Тебе избранных и ангельское житие возлюбивших, спаси, Богородице, и вся православныя.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Юзники окованныя, что, о Царице, без Тебе возможем и како от грех своих упасемся? Но Ты, яко Благая, утверди в нас святыню Свою и не отвержи молящихся Ти.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Затмися солнце мое и дух мой изыде в непотребие земли, но темже и вознепщевах о свете Солнца Правды и смирих гордыню мою, Тебе взываю, Дево Чистая, да спасеши раба Твоего.

Слава: Единомудренни да пребудем, людие, и да возрадуемся о ранах, иже от Сотворшаго суть, яко, наказуя, наказа ны Господь, не смерти убо предаде и научи разумети волю Свою.

И ныне: Мертвии возстанут, и извержет земля кости своя, зане всех совоскресит нас истощание Претерпевый, и Сей есть Царь мирови, и Матерь Его – Владычица наша.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 8-й

Взбранной Воеводе победительныя песни приносим, яко даровася нам Держава Твоя, и ничесоже устрашимся, не от мира бо спасение наше, но Превознесенныя Владычицы милосердием ограждаемся и тому днесь радуемся, яко прииде Заступница на стражу земли Своея.

 

Икос

Зряще икону Твою: во облацех – Бога и Отца и на руцех Твоих – Христа Бога, Сына Твоего и Спаса мирови, покланяемся ко храму Твоему и, лобызая честныя нози Твоя, взываем Ти сице: воистинну даровася нам спасение велие и надежда наша выну пред нами, яко прииде Владычица на стражу земли Своея.

 

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшего, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ликовствуйте, верних собори, и пойте Цареви, Иже на Горних седящу, яко благословен и дивен есть Бог наш, Велий Ревнитель, и страшен Горний Сион и прославлен во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Юдолию плача земля показася Твоя, огнь палящ прииде и объят ю, но не рыдайте, братие, ибо, яко купина неопалима, храм от Сиона и прославлен во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Имамы Тя, Росодательницу, и николиже устрашимся ветров, от пустынь воздвизаемых, Тя бо, Пречистую, молим и тако зовем Ти: оживи вертоград Твой, и будет прославлен во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Слово лестче положиша на мне врази моя, и сокрушает мя рог непокоривых. Друзи мои, и тии оставиша мя; но не остави мене и Ты, Владычице, и спаси мя, яко Мати Бога моего Ты еси, и храм Твой прославлен во веки.

Слава: Обручи мя, о Приснодево, святыне Своей, и не убоюся от тем враг моих, люте нападших на мя, и тако возопию Ти: Иерусалиме, Иерусалиме, святый еси град и прославлен во веки.

И ныне: Херувими, и Серафими, и вся Небесныя вои поют Тя, Преблагословенную, и, вопиюще, глаголют: несть храм иный, разве Тебе, и сей препрославлен во веки.

 

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Рыдание мое приими, Владычице моя, и угаси огнь, еже от супостат разжжен есть, да познаю Бога моего и со тщанием воскликну Ему: пойте и превозносите Его во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Алчущ есмь, и взываю Ти, Владычице, и молю Тя, да не истление будет ми в честь, но милость Твоя, тако о ней возглаголю: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Непрестающу гордыню отжени от мене, Благодатная, и угаси огнь язвы моея, и, не яко дым, но яко благоухание Господеви, воспою братием моим: отроцы, благословите, священницы, пойте, людие, превозносите Господа во веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Из пещи разжжения моего, яко из адова пламени, вопию Ти: о Владычице Дево, окропи мя росою слез Твоих, у Креста Сына Твоего излиянных, и воскликну, взывая: благословите Матерь Бога Вышняго, Господа пойте и превозносите во веки.

Слава: Любомрачное око мое просвети светом смиренномудрия Твоего, и познаю волю Сотворившаго мя, и не от мудрования моего, но сердцем моим воскликну о Нем: Его пойте и превозносите во веки.

И ныне: Юдуже грех, тамо и скрежет зубом, но не премолчи, Дево Чистая, и даждь ми глагол разумения, да потерплю бремя мое и воскликну о Бозе, Спасе моем: благословите, вся дела Господня, Господа, пойте и превозносите во веки.

 

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Дыхание бурное не сокрушит и единаго от забрал стены Твоея. Храм Твой утвержден есть и не подвижится выну, и, тому радующеся, поем Ти: слава Державе Твоей.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Тайная вся обнаженни показуются днесь. Свят есть суд Твой, о Господи, и свято имя Твое: но виждь, Боже, яко среди братии моих Матерь Твоя, и преложи гнев Твой.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всеоружием веры опояши мене, Благодатная, и смиренномудрием укрепи десницу мою, да, яко страж, пребуду, воспевая имя Твое, и, аще поможеши ми, не подвижуся даже до смерти.

Слава: Огнезрачный жезл Твой, яко пламень чист, и сим ведеши, Путеводительнице, люди Твоя, да соблюдутся от бед христианы.

И ныне: Ярость адова и та не возможет на ны, зане свят есть храм Твой и о семени Твоем клятся Давид, непрестающа хвала Твоя и Держава Твоя до скончания века. 

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта