Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси

Канон Богородице перед иконой Феодоровская

Канон Богородице перед иконой Феодоровская

 Акафист Богородице перед иконой Феодоровская

 

Дни памяти иконы Божьей Матери Феодоровская: 14 (27 марта), 16 (29) августа  

 

Тропарь, глас 4-й

Пришествием честныя Твоея иконы, Богоотроковице, обрадованный днесь Богохранимый град Кострома, якоже древний Израиль к Кивоту Завета, притекает ко изображению лица Твоего и воплотившагося от Тебе Бога нашего, да Твоим Матерним к Нему предстательством присно ходатайствуеши всем, под сень крова Твоего прибегающим, мир и велию милость.

 

Канон, глас 4-й

 

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отверзый ум разумети Писания учеником Твоим, Господи, отверзи ныне и наша сердца к разумению величия Твоего и Матери Твоея, да с Нею Боголепно прославим Тя.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отверсти толкущим двери милосердия Твоего обетовавый, Владыко наш, отверзи нам утробы человеколюбия Твоего, имея на сие молящую Тя Ходатаицу.

Слава: Отверсто иногда бысть молитвою Илииною небо, ради беззаконновавшаго Израиля заключенное, отверст да будет и нам, грешным, вход в Небесная предстательством Твоим, Богородительнице.

И ныне: Отверзшая Рождеством Твоим врата вечная, Богородительница Пречистая, отверзи предстательством Твоим заключенныя сердец наших двери, да Сын Твои и Бог наш внидет и освятит я.

 

Песнь 3

Ирмос: Твои песнословцы, Богородице, Живый и Независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Твоего плотскаго еже на земли смотрения да незабвенно устроиши воспоминание, дал еси нам, Владыко, икону Твою и Рождшия Тя, темже, взирающе на оную, молим Тя: руководи нас к познанию и люблению Тебе, воплощеннаго Бога и Спаса душ наших.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Твоея Пренепорочныя Матере всечестный образ любовию объемлюще, из глубины души взываем к Тебе, живущему на Небесех: начертай на сердцах наших красный образ добродетелей Ея, да величаем Тя, Господа и Cnаса нашего.

Слава:Твои всечестный образ, Владычице, любезно на земли приемлюще, зовем к Тебе, сущей во славе Небесней, да присно ходатайствуеши нам благодать мыслити и творити достойная Твоего величия, еже сотвори Тебе Сильный.

И ныне: Твоих благодеяний воспоминание, творимое днесь, движет сердца наша со устнами к благохвалению Твоему, Владычице, но сотвори, да и красный лик Твоих добродетелей привлечет сердца наша к люблению и подражанию оных.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Седален, глас 3-й

Сии людие устнами чтут Мя, сердце же далече отстоит от Мене, – рече иногда Господь Вседержитель ко иудеем, един внешний вид благочестия являющим. Но да и мы не туюжде с ними часть и осуждение восприимем, братие, всячески блюдемся дел, подобных лицемерию. Сего ради празднующе и всечестный сей праздник, да не явимся извне точию благоговейны, внутрь же уду зли и нечестивии пред Испытующим сердца и утробы, в простоте сердца поклонимся Ему, якоже Сам рече, Духом и истиною, да тако будем подражатели Пресвятей Деве, в Нейже не глас точию, но паче душа величаше Господа и Дух радовашеся о Бозе, Спасе Своем.

Слава, и ныне: Покрова Твоего Божественнаго, Пречистая Богородице Владычице, да не отъимеши от рабов Твоих, молят Тя угодники Сына Твоего: великомученик Феодор Стратилат и преподобнии чудотворцы, страны сея Костромския и Галицкия заступницы, ихже моление приими и помилуй нас.

 

Песнь 4

Ирмос: Седяй в Славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Седяй одесную Престола величествия на высоких, снизшел еси к дольнейшим странам земли и, вселився во чрево смиренномудрыя Матере Девы, явил еси мирови, яко Ты призираеши на смирение рабов Твоих и даеши им благодать Твою, еяже да и мы сподобимся, даруй нам быти ревнители смиренномудрыя Твоея Матере.           

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Седяй на рамех Херувим и Серафим, благоволил еси плотию седети на объятиих Чистейшия Отроковицы, да сим покажеши нам, яко Ты, Святе святых, обитавши в сердцах единых любителей чистоты и целомудрия, егоже рачители и нас покажи молитвами рождшия Тя.

Слава: Седящему во Славе на Престоле Божества сподобилася еси Матерь быти, ради изящнейшия чистоты и смиренномудрия, ихже любители и нас покажи молитвами Твоими, да и мы сподобимся части, уготованной рачителем чистоты и смиренномудрия Твоего.

И ныне: Седети во Славе Сына Твоего сподобившаяся, Пренепорочная Дево, не престай молящи благость Его, да и мы, взирающе на образ святыя жизни Твоей и оному нашим жительством сообразующеся, тояжде славы на Небесех будем причастницы.

 

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

 Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ужасахуся и смущахуся костромстии жителие, мневше знамение Твоего о них Промысла, икону Матере Твоея, во пламени сгоревшу, но сие смущение пременил еси в радость, Господи, показав им абие образ сей, от огня и пепела невредим. Сице да и мы, по обуревающих нас искушениях и напастех, присно радуемся о Твоем, еже о нас благоволении, молим Тя, Человеколюбче.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ужасошася иногда полки нашедших на град Кострому супостатов, егда от воображения зрака лица Твоего, Господи, и Пресвятыя Твоея Матере пустил еси на сих стрелы молниины, но сей ужас да вложиши в сердца и всех, стремящихся ратоборствовати достояние Твое, молим Тя с Ходатаицею нашего избавления.

Слава: Ужасни и скорбни бывше жителие Городца, узревше икону Твою, Богомати, пренесену во град Кострому: мняху бо себе сим пренесением лишенных быти Твоего о них Матерняго благоволения, но да не и мы, таковою же иногда скорбию объяти, будем лишени знамений Твоего покровительства, не престай, Владычице, пребывающи с нами Твоею милостию.

И ныне: Яко очи рабыни в руку госпожи своея, тако очи наши всегда к Тебе возводим, о Многоблагоутробная Госпоже наша и Спасительнице Всесвятая Богородице! Призри убо на ны милостивно, царствующая на Небеси с Сыном Твоим и Богом, и ущедрити ны, грешныя, потщися, яко вся Тебе возможна суть.

 

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Божественное Твое разумеем истощание, Иисусе, Боже наш, егда, взирающе на образ Матере Твоея, зрим Тя с Нею яко Младенца, руками Ея держима, темже благодаряще сему Твоему еже к нам снизхождению, молим Тя, нас ради младенствовавшаго, быти нам милостива о гресех наших.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Божественнаго Твоего воплощения еже от Девы, да присно славится таинство, даровал еси нам, Христе Царю, всечестную Матере Твоея икону с воображенным на ней видом Пречистаго лица Твоего, темже и молим Тя, Вседаровитый Господи, да даси нам присно славити воплощение Твое, имже человецы Божеству соединихомся.

Слава: Божественнаго Духа нашествие бысть на девственную утробу Твою, Богомати, егда Сына Превечнаго плотию зачала еси, Егоже да и мы в сердцах наших присно имамы, ходатайствуй нам благодать Тогожде Всесвятаго Духа, еюже бывают человецы таинственною обителию Отца и Сына.

И ныне: Божественных писаний любомудрое рачение с присным во храме Господни пребыванием сотворити Тя избранный ипостасныя Божия премудрости Храм, но да и мы устроимся храмы Тогожде Бога Жива, исходатайствуй нам благодать усердно внимати и последовати Сына Твоего гласу, Иже присно во храмех Его проповедуется.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 8-й

Благодарственная приносяще Ти, раби Твои, Богородительнице, о всех, имиже благодеяла еси граду нашему, из глубины души взываем к Тебе и милися деем: не престани, Владычице, Матерними к Сыну Твоему и Богу нашему молитвами подавати вся благая и спасительная всем, верою и любовию вопиющим Ти: радуйся, Дево, христиан похвало.

 

Икос

Стена еси девам, Богородице Дево, и всем, к Тебе прибегающим, ибо Небесе и земли Творец устрои Тя, Пречистая, вселься во утробе Твоей и вся приглашати Тебе научив: радуйся, столпе девства; радуйся, дверь спасения. Радуйся, Начальнице мысленнаго наздания; радуйся, Подательнице Божественныя благости. Радуйся, Ты бо обновила еси зачатыя студно; радуйся, Ты бо наказала еси окраденныя умом. Радуйся, тлителя смыслов упраздняющая; радуйся, Сеятеля чистоты рождшая. Радуйся, Чертоже безсеменнаго уневещения; радуйся, верных Господеви сочетавшая. Радуйся, добрая Младопитательнице девам; радуйся, Невестокрасительнице душ святых. Радуйся, Невесто Неневестная.

 

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Не служите твари паче Творца законоположивый человеком, Спасе наш, сотвори, усердно молим Тя с Богородицею, да, Духом Твоим просвешаеми, не к рукотворенным изображением относим Боголепное служение, но чрез образ Твой возносимся умы и сердцы, к Единому Тебе, отцев Богу благословенному.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Не послужиша бывшии в пещи Вавилонстей мудрии юноши бездушному истукану, но Единому Тебе, во образе Ангела посреде пламене явльшемуся Сыну Божию, поклонишася, ихже лику и части сопричти и всех, изображением сладчайшаго зрака Твоего движимых к прославлению Тебе, отцев Богу благословеннаго.

Слава: Не послужила еси Богу нравом плотских иудеев, Пренепорочная Дево, но духом и истиною, яко истинная Раба Его, покланялася еси Ему. Темже да и мы с Тобою истиннии будем поклонницы Его, ходатайствуй нам благодать, еже не в суеверном Богопочитании, но во истинном благочестии и вере служити отцев Богу благословенному.

И ныне: Не послужила еси миру и суете его, Богородительнице, но, всему предпочетши Единаго Бога и закон Его, была еси усерднейшая всех Раба Господня, темже и сподобилася еси послужити велией тайне Божия воплощения, яко Богоматерь, но сотвори, да и мы, отвергшеся мира и яже суть в мире, вседушно прилепимся и послужим Единому отцев Богу благословенному.

 

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отроча младо нашего ради спасения был еси, Безлетный Боже наш Иисусе, Егоже воображение зряще на священней иконе, усердною в Тя верою вопием Ти: буди Воспитатель, Наставник и Покровитель младенцем и отроком нашим, да и сии во истинней вере навыкнут глаголати Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отрок дванадесятолетен бывый, Иисусе, посреде старец и учителей во святилищи пребывая, послушал еси их и, совопрошася с ними, являл еси святую ревность к Божественному закону, да сим и наша отроки наставиши тщатися во время юности стяжавати духовную, яже от закона Твоего премудрость, да и они научатся сердцы и усты, словесы же и делы превозносити Тя во вся веки.

Слава: Отроки от пещи Вавилонския избавльшему Господу молися прилежно, Богоневестная Отроковице, да дарует всем, под кров Твой прибегающим, неврежденным быти от огня искушений и пламене похотей, да, тако Тобою избавльшеся, чистыми душами и нескверными устнами благословим с Тобою Единаго Избавителя Господа и превозносим Его во вся веки.

И ныне: Отроковицам Твое целомудрие и чистота да будет красота и слава, чревоносящим Твое безболезненное и святое Рождество да будет сладкое утешение и отрада, всем же, всякаго пола и возраста чтущим Тя, Богоневесто, добродетели Твоя да будут единым упражнением их, яко сими токмо достойне от человека прославляется Господь, живый во веки.

 

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная, Богородице, Чистая Приснодево.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всякое колено Небесных, и земных, и преисподних да покланяется Тебе, яко носящему в Себе неизменный Преблаженнаго Отца Твоего образ, Иисусе. С нимиже и мы, верою просвещаеми, Тя, Истиннаго Бога, образ человеч от Девы приимшаго, Боголепно величаем.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всяка уста да заградятся суесловящих, яко несть достойно чествовати Твою и Пречистыя Матере Твоея икону, Владыко: се бо, прославив сию чудесами, научил еси достояние Твое Тебе и во образе плоти Твоея с Пренепорочною Твоею Материю прославляти и величати.

Слава: Вси роди верных, по проречению Твоему, блажат Тя, Благословенная, Христа Бога нашего Мати. С ними же и мы, верою совокуплени, благоговейно чтуще священное лица Твоего изображение, прославляем Твоя величия, яже сотвори Тебе Господь Сил, с Ним же Тя величаем.

И ныне: Всяк язык смертных, по достоянию, изнемогает величати Тя, над всеми превознесенную, о Богоневесто! Темже и мы, прославляюще Тя днесь, исповедуем наше крайнее неможение, но, сие исповедующе, молим Тя, да по множеству щедрот Твоих, приимеши малое сие приношение, во знамение многия любве и усердия нас, величающих Тя. 

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси