Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси

Канон священномученику Илариону Верейскому

Икона священномученика Илариона, архиепископа Верейского

 

 

Память празднуем 15 (28) декабря

 

Тропарь, глас 4-й

Воине Христов Иларионе, славо и похвало Церкве Русския, пред гибнущим миром Христа исповедал еси, кровми твоими Церковь утвердися, разум Божественный стяжал еси, людем верным возглашаше: без Церкве несть спасения. 

 

 

 

Канон, глас 6-й

 

Песнь 1

Ирмос: Волною морскою Скрывшаго древле гонителя мучителя, под землею скрыша спасенных отроцы; но мы, яко отроковицы, Господеви поим, славно бо прославися.

Припев: Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Иларионе, всечестный владыко, по имени твоему воистинну житие твое бысть, тишину бо молитвенну внутрь себе имый, радость пасхальную всем яви.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Лесть гонителей твоих отвергнув, мучения лютаго не убояся, Христа пред судиями неправедными мужески исповеда, в темницу заключен и пострада, славою небесною прославися.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Ангелов собеседниче, Иларионе преподобне, в обители Сергиевой, в доме Живоначальныя Троицы поживе, постом и молитвою душу очистив, боговедение стяжал еси.

Слава: Ревность по Бозе имый, еретических мудрований терпети не возможе, богоборцев Словом обличил еси, из обителей и храмов их изгоняя, многих к покаянию и спасению привел еси.

И ныне: Иныя помощи не имамы, разве Тебе, Владычице, Ты нам помози моря жития сего пучину яко по суху проити неискушенно от злых.

 

Песнь 3

Ирмос: Тебе на водах повесившего всю землю неодержимо, тварь, видевши на лобнем висима, ужасом многим содрогашеся, несть свят, разве Тебе, Господи, взывающи.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

От Творца наделен добродетелей чистотою, Иларионе дивный, девственниче душею же и телом, не пожела твари поработати паче Творца, на грех вооружися, на земли невещественное житие показал еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Небесный человече, земный Ангеле, Иларионе премудре, Сергию Преподобному в подвизех подража, Серафиму святому о спасении Руси моляшеся, Иоанна Богослова яко богослов преискусный покровителя имый.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Агнцу Божию подражая, Иларионе святый, кротостию, смирением и терпением, паче же любовию преукрашен быв, мучителей твоих простил еси, яко древле Бог твой и Спаситель.

Слава: Стяжа дар Духа Святого, Сыну, Крест взем, последова, Отца Небеснаго волю исполняя, Иларионе блаженне, Троицы Святыя истинный почитателю.

И ныне: Лествице Небесная, Еюже сниде Бог, Пресвятая Богородице, долу лежащее естество наше к небеси возводиши, темже Тя любовию непрестанно величаем.

Господи, помилуй (трижды).

 

Седален, глас 7-й

Егда прореченное возлюбленным учеником и Богословом совершишася, и антихристы мнози приидоша в мир, ты, Иларионе, архиерею и друг Христов, в темнице заключен быв, не восхотел еси предтече антихристову поклонитися, якоже мученицы святии не возжелаша жертву идольскую принести. Ныне же злу в мире умножившуся, знамения грозная зрим, трусы, глад и мор по всей вселенней, близ есть при дверех со Апостолом речем. Потщися убо, святый Иларионе, и помози нам молитвами твоими стрелы вражия отразити и козни диаволи разорити, Единаго Христа распятаго выну очесы умными зрети и Тому из глубины сердечныя взывати: ей, гряди, Господи Иисусе.

Слава, и ныне: Предстательнице и молитвеннице наша, Пресвятая Владычице, умоли Сына Твоего и Бога, егда сядет Он судити живым и мертвым, да простит Он грехи и беззакония наша, да не лишит ны Царствия Небеснаго.

 

Песнь 4

Ирмос: На Кресте Твое Божественное истощание провидя, Аввакум, ужасся, вопияше: Ты сильных пресекл еси державу, Блаже, приобщился сущим во аде, яко всесилен.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Апостол новый явился еси в безбожнем мире, Иларионе Богомудре, Христа Крестное истощание проповедал еси, тайну Церкве познал еси и конечныя судьбы твари уяснил еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Велия тайна есть Церкве Невесты Христовы, якоже Божественнии Апостоли вещаше, тоя глубину ты, Иларионе, чистым сердцем узрел еси и богословскими словесы провозгласил еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Небесныя любве дара удостоен был еси, Иларионе, Бога Троицу, Иже есть любы, исповедал еси и о Церкви Святей, иже есть любве единение, богословствовал еси.

Слава: Адамант веры быв, отеческих заветов хранителю, святителю Иларионе, ветрами лукавых учений несмушаемь пребыл еси, Богородицу Чистую яко Деву и Матерь прославил еси.    

И ныне: Голгофстей казни предстоящи, Матерь Божия скорбно взываше: увы, Сыне Мой! Како на Кресте висиши, землю на водах повесивый? Извести из ада земнородныя и мир обожити на землю Ты сошел еси.

 

Песнь 5

Ирмос: Богоявления Твоего, Христе, к нам милостивно бывшаго, Исаия, Свет видев Невечерний, из нощи утреневав взываше: воскреснут мертвии, и востанут сущии во гробех и вси земнороднии возрадуются.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

О, Иларионе, святый владыко, помози нам нощь безлунную жития сего скорбнаго в терпении и покаянии без порока прейти, и радости света невечерняго сподобитися.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Христовым пастырем пастырь был еси, Иларионе, добрый, и наставник терпеливый, не токмо в богословии, но и в добродетели их наставляше, благодатию, тебе от Бога данною, души воскрешая.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Радостию духовною всегда украшен был еси, Иларионе, шествова путем тесным и прискорбным, всех уча Христу сраспинатися, в постах и молитвах подвизатися, скорби и нужду без ропота терпети, дабы воскресения радости не лишитися.

Слава: Иноцы обители сретенския днесь радуются, прославляюще архипастыря Илариона славнаго, почитателя Девы и Матере Господа, сретившаго икону Ея чудотворную Владимирскую, в праздник в обитель приносимую, и за то гонения от безбожник претерпевшаго.

И ныне: Славим Тя немолчно, Владычице, и ко иконе Твоей святей Владимирстей припадаем, взывающе: изведи град Москву, егоже ты от врагов древле спасла еси, из пучины греховныя, и огради обитель Сретенскую от всех наветов вражиих, и спаси души наша.

 

Песнь 6

Ирмос: Ят бысть, но не удержан в персех китовых Иона: Твой бо образ нося, Страдавшаго и погребению давшагося, яко от чертога от зверя изыде, приглашаше же кустодии: хранящии суетная и ложная, милость сию оставили есте.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Ты, Честный владыко, патриаршеству Русскою Церковию суетно оставлену, от юности скорбен бысть, из глубины душевныя взываше: да преложится плач на радость православным людем, Патриарха вновь обретшим.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

О, владыко Иларионе, предстоя собору мужей церковных, словом твоим, мудростию и благодатию растворенным, ты призва их свято патриаршее место в соборе Успенстем пусто не оставити.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Всечестная двоице, святый Тихоне, Патриарше и исповедниче, блаженный Иларионе, сподвижниче того и мучениче, образ вы Христа распята в мире сем явила еста.

Слава: Ангели и Архангели ныне на Небесех ликовствуют, видяще два земныя Ангела, Тихона и Илариона, Церковию прославляемая.

И ныне: Радуйся, Царице Небесная, Церкве Столпе непоколебимый, патриархов православных похвало, обителей святых нерушимая стено, града нашего и страны утверждение.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 6-й

Иларионе, священномучениче Христов, служителей грядущаго антихриста не убоялся еси, Христа мужески исповедал еси, за Церковь Божию живот твой положи, красо новомученик Российских, Руси Святыя похвало, ты Церкве нашея слава и утверждение.

От Божественныя мудрости твоея, Иларионе святый, исполни ум мой помраченный и страстный, яко да воспою житие твое, добродетели и подвиги твоя, с верными взывая: радуйся, молитвенниче наш преблагий, радуйся, богослове вдохновенный, радуйся, глубину таинства Церкве постигший, радуйся, в Церкви единой путь спасения возвестивший, радуйся, хитросплетения лукавых совопросников посрамивший, радуйся, еретики хищныя молниеносно победивший, радуйся, патриаршества крепкий защитниче, радуйся, отеческих заветов верный хранителю, радуйся, Христа истинное исповедание, радуйся, за Церковь жертвенное заколение. Радуйся, Иларионе, Церкве нашея славо и утверждение.

 

Песнь 7

Ирмос: Неизреченное чудо: в пещи Избавивый преподобныя отроки из пламене во Гробе мертв, бездыханен полагается, во спасение нас, поющих: Избавителю Боже, благословен еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Аще бы не мужество твое, священномучениче Иларионе, множайшее язв и ран возложиша бо на Церковь Русскую еретики и гонители, звери хищныя. От тех избавивый нас, Боже, благословен еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Труды твоя, Иларионе, вкупе с Патриархом твоим Богомудрым Тихоном, милость Божию привлекоша и чудо неизреченное сотвориша: еретики яко дым исчезоша, и устави церковнии возстановлени быша, вернии же восклицаху: Боже, благословен еси.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Наставник бысть монахом обители Сретенския, Иларионе архипастырю, из той же ты еретики изгнавши, храм иконы Владимирския паки освятил еси. Тамо же и ныне иноцы взывают: Избавителю Боже, благословен еси.

Слава: Иларионе святый, обители Сретенския славо, сподоби нас, немощных и грешных, молитвами твоими от пламене страстей избавитися и от искушений невредимы сохранитися, Господеви взывающе: Боже, благословен еси.

И ныне: Кто Тебе не прославит, Пресвятая Дево, Ты бо роса духовная, греховный пламень угашающая и верныя благодатию исполняющая, к Тебе Благословенней вопием: избави нас огня вечнаго осуждения и спаси души наша.

 

Песнь 8

Ирмос: Ужаснися, бояйся, Небо, и да подвижатся основания земли: се бо, в мертвецех вменяется в Вышних Живый и во Гроб мал странноприемлется. Егоже, отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Духу мира сего почесть не возда, единаго Бога почитатель пребыл еси, Иларионе всеславне, ныне Владыке всех предстоиши. Егоже, отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Воистинну вся власть тьмы на Церковь Русскую ополчися: обаче ты, Иларионе, духом крепкий, сего не убоялся. Христа мученически исповедал еси. Мы же, молитвами твоими ограждаеми, Царя Небесе и земли славим. Егоже, отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

О, священная и спасительная нощь Пасхи, егда ты, святителю Христов, во узах соловецких возгласи: да воскреснет Бог! Егоже, отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Слава: О, земле соловецкая, возрадуйся ныне и возвеселися: слава бо твоя, Иларион предивный с сонмом новомучеников, на небесех за Русь Святую молит ныне Царя Славы. Егоже, отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

И ныне: Пресвятая Дево, на Небеса к Сыну Твоему взошла еси и скорбныя земли не оставила еси. Покрый честным Твоим омофором обители и грады наша, жизнь вечную подающи всем воспевающим Тя.

 

Песнь 9

Ирмос: Не рыдай Мене, Мати, зрящи во Гробе, Егоже во чреве без семени зачала еси, Сына: востину бо, и прославлюся, и вознесу со славою непрестанно яко Бог, верою и любовию Тя величающия.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Егда во врачебнице темничней Петрова града огневицею тело твое палимо бе, души твоя яко на водах упокоения, радостию исполнися, сетей князя мира сего избегнув ко Христу отходя.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Иларионе славне, Ты Христа небоязненно исповедал еси, мучения за Него претерпел еси и кончины блаженныя сподобился еси. Темже и мы к тебе взываем: моли милостиваго Бога, да подаст и нам преставление безболезненно и живот вечный.

Святый священномучениче Иларионе, моли Бога о нас.

Ангельское пение и благовест пасхальный слышаша друзи твоя и сродницы, егда душа твоя, Иларионе, чистая на небо восход совершаше.

Слава: Тело твое многоболезненное во гробе узреша, чада твоя духовная возрыдаша, и: к тебе взываху: молися о нас, праведниче, у Престола Господня.

И ныне: Мати Безневестная, не лиши нас Твоего заступления, умоли милосерднаго Судию оправдати ны, верою и любовию Тя величающих. 

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси