Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
реклама

Канон святой преподобной Евфросинии, игумении Полоцкой


Молитвы преподобной Евфросинии Полоцкой

Акафист святой преподобной Евфросинии Полоцкой

 

Память празднуем 5 июня

 

Канон, глас 6-й

 

Песнь 1

Ирмос: Яко по суху, пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

От юности поучающися священным заповедем Господним и желающи Ему Единому послужити, презрела еси славу и богатство мира сего.

Христа возлюбивши, родителей и сродников твоих и обручника земнаго оставила еси, преподобная, и монашеское житие восприяла еси.

Скорби исполнися сердце отца и матере твоея, егда во иночестем образе узреша тя, возлюбленную дщерь свою, ты же словесы благими, вразумляющу тя Святому Духу, утешила еси их.

Яже в масле добродетелей свещу умасленну на сретение, мати, Жениха твоего возжже, просвети очи сердца моего, нощию житейскою омраченная, да достойно тя похвалю.

Ум старый в младе лет, мати, добывши, дерзаемо тело душе покорила еси, от юности впрягши под иго Христово и благодатное бремя легкое приемши.

Богородичен: Скорбных наведения обуревают смиренную мою душу, и напастей облацы мое покрывают сердце, Богоневестная, но, Свет рождшая Божественный и Превечный, возсияй ми свет радостный.

 

Песнь 3

Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

В безмолвии со единым Господем молитвою желающи соединитися, при святей церкви Святыя Софии в тесней келлии водворилася еси, преподобная.

От труда рук твоих, преподобная, послужила еси Христу, Спасителю нашему, богоугодно упражняющися в преписании книг святых, и ценою, вземлемою за них, утешала еси нищую братию Христову.

В кротости и смирении, в постех и молитвах, в трудех, и нощных бдениих, и молитвенных коленопреклонениих, усердно послужила еси Господу твоему, всечестная.

Сна не дала еси очима, ни веждома дремания, Евфросиние, дондеже обрела еси во твоем сердце место достойнаго обительства.

Пустынелюбица горлица бывши, Евфросиние, и уединяющася птица на здании, гнездо духовное птенцем твоим создала еси и пожила еси от юности житием ангельским, в телесе будучи.

Богородичен: Удивила еси воистину ныне на мне, Владычице, благодеяния Твоя, Богоотроковице, и милости Твоя, темже славлю Тя, и воспеваю, и почитаю многое и безмерное еже о нас смотрение Твое.

 

Седален, глас 4-й

Ангельскаго видения сподобилася еси, преподобная мати Евфросиние, трикратно бо посети тя Ангел, возвещая ти волю Господню, да идеши на место, нарицаемое Сельце, и устроиши тамо обитель дев, Богу освященных.

 

Песнь 4

Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Ангел возвести бывшему во дни твоя святителю Илии о тебе, преподобная, дати место, во еже обитель устроити.

Якоже возлежит на главе царстей венец, тако почивает Дух Святый на тебе, преподобная,— сице возвести Ангел святителю.

И яко миро восходит к Богу, тако восходит молитва преподобныя, и яко солнце сияет на тверди небесней, тако просия житие Евфросинии пред Ангелы Божиими,— глагола Ангел в видении святителю.

Одежда нагим и богатство нищим, кормительница алчущим была еси и сирым мати, лютых избавляющи к тебе прибегающия, темже твоя во веки память пребывает, Евфросиние, Полотскому граду похвало.

Невеста Христова, мати, явися, масло многоблагоуханно совокупивши в девстве и обоюду возвеличивши его. И ныне радуешися вечно, в обитель Небесную водворяющися и Божественную светлость приимающи.

Богородичен: И где прочее иное обрящу заступление? камо прибегну? где же и спасуся? кую теплую возъимам Помощницу, скорбьми житейскими и бурями, увы мне! колеблему? На Тя Едину уповаю, и дерзаю, и хвалюся, и притекаю к Покрову Твоему: спаси мя.

 

Песнь 5

Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Радости и удивления о видении ангельском исполнися архиерей Господень и призваше тя, преподобная, возвестити ти чудное явление.

Волю Господа твоего со усердием исполнила еси, преподобная, и пришла еси на место, показанное ти Ангелом, и тамо водворилася еси.

На единаго Господа возложивши твердое упование, ничтоже стяжала еси от имений, но в нищете евангельстей пребывала еси.

На разумнем камени храмину неподвижиму создала еси, славная, и треволнения страстей отбегла еси, благоутешным Духом Параклитовым подъемлема в Вышнюю и Божественную обитель.

Небрегши отчия славы и гордения, но одинокое житие и неимение, Евфросиние, возлюбила еси и, крест Христов на рамо вземши, последовала еси Ему, зовущему тя.

Богородичен: Кий Тебе дар принесу благодарения за, ихже насладихся, Твоих дарований и Твоея безмерныя благостыни? Темже славлю, песнословлю и величаю Твою неизреченную ко мне милость.

 

Песнь 6

Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Видевше ангелоподобное твое житие, многия девы восхотеша обручитися Христу и в чистом девстве Ему Единому послужити.

Сестра твоя, княжна Звенислава, подражающи тебе, отвержеся славы и наслаждений мира сего и к тебе притече, иго Христово благое на себе восприяти.

Видя умножающияся сестры твоя духовныя, Евфросиние всечестная, возжелала еси соорудити храм Господу Вседержителю, честнаго и славнаго Его Преображения.

В чаши своей вино всею душею черпавши и столп доволен поставивши, воспела еси: хлеб мой яждьте и вино вси пийте, жаждающии.

Утреневавши к Богу, голубице, была еси посребрена светло крилома, славная, златом же блещащи междурамия различным деянием.

Богородичен: Утешение в скорбех вем, и недугов исцеление Тя знаю, Богомати, и всесовершенное сокрушение смерти, и реку живота неисчерпаемую, и всех, сущих в напастех, скорое и быстрое заступление.

 

Кондак, глас 8-й

Избранней Богом от самаго рождения и призванней на служение Ему, в чине ангельстем Господеви послужившей свято, и преподобно пожившей, и ныне с Небесными силами Господа восхваляющей, о нас же, грешных, пред Господем ходатайствующей, с радостию и любовию воззовем: радуйся, Евфросиние, невесто Христова всечестная.

 

Икос

Ангельски на земли житие совершила еси, чистотою и смирением, кротостию и терпением, милосердием и воздержанием Господеви угодила еси, и ныне во светлостех святых почивающи последи трудов своих, приими от нас пение сие: радуйся, девственнице душею и телом; радуйся, наставнице предивная инокинем; радуйся, еще на земли сподобльшаяся аргельскаго видения; радуйся, от Господа чрез Ангела устроити обитель повеление приемшая; радуйся, со усердием волю Господню исполньшая; радуйся, вся земная наслаждения мира сего Христа ради отвергшая; радуйся, Небесному Жениху, Иисусу Сладчайшему, себе обручившая; радуйся, в чистоте, постех и молитвах Тому послужившая; радуйся, безценное сокровище — пречестный Крест обители своей во освящение и утверждение стяжавшая; радуйся, в трудех дневных и нощных житие свое совершившая; радуйся, в невечернем дни Царствия Божия ныне пребывающая; радуйся, Евфросиние, невесто Христова всечестная.

 

Песнь 7

Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Не о своем точию спасении прилежаше ти попечение, преподобная мати, но о всех, ихже ти вверил есть Господь, ихже поучала еси в законе Господни, творити волю Его.

Образ была еси словесному твоему стаду, всечестная Евфросиние, делы благими, смирением возвышаяся, и кротостию привлекая, и терпением утверждая пребывати непреклонными в любви ко Господу.

Егда совершашеся созидание храма Господня, Ангел возбуждаше строителя, глаголя: Иоанне, иди на строение храма Вседержителева.

Яко права ученица смиреннаго и мирнаго Христа, князем сродником, друг на други дерзающим подъяти меч, возбранила еси, яко оружием обоюдоострым, пресекающим, словом Божиим устрашающим.

Издалеча собирающи Божественное богатство, яко далече ходяй корабль, борзописчими персты добре писала еси, Богодухновенная, поемлющи отай и дающи нищим.

Богородичен: Всею душею, и мыслию, и сердцем, и устнами Тя славлю, насладився Твоих великих дарований, и Твоея благостыни, и безмерных Твоих чудес.

 

Песнь 8

Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети, Тя превозносим во вся веки.

Верою и твердым упованием помолилася еси, преподобная, ко Господу, и услыша Господь моление верныя рабы Своея, и чудне совершися создание храма Его.

Радости и веселия исполнилася еси, преподобная Евфросиние, егда совершися освящение храма, в немже о еже прошением нашим услышанным быти от Господа со слезами молилася еси.

Мощна бе пред Господем молитва твоя, зане храм, воздвигнутый тобою, чрез многая лета цел и невредим сохранися.

Избавление обретши, Господи, горькаго осуждения, еже вкушения ради древа разумнаго Твоим распятием, Евфросиния постящися бысть во вся среды и пятки, тело умерщвляющи, а душу оживляющи потщанием, божествующим в безвещественнем теле.

Плодолетными вербами телесное деяние, яко на Вавилонстей реце, повесивши, в бури житейстей возопила еси: аще забуду тя, Иерусалиме, не предложивши в начале веселия, забвена буди десница моя и язык мой прильпни гортани моему по правде.

Богородичен: Обстояния, и скорби, и нужды обретоша мя, Чистая, и напасти житейския, и искушения отвсюду мя обыдоша, но предстани ми и покрый мя святым Твоим Покровом.

 

Песнь 9

Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою бо, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно, Егоже величающе, с Небесными вои Тя ублажаем.

Возжелала еси имети во обители твоей икону Пречистыя Богоматере, юже и получила еси, и, радостно тую приемши, многая благодарения Господу и Пречистей Матери Его воздала еси.

Крест честный устроила еси усердием твоим, преподобная, и каплю Божественныя Крове Христа Спасителя и часть Животворящаго Древа в нем положила еси на освящение и спасение всем, покланяющимся ему и целующим его с любовию и страхом.

Многая лета в тесной келлии, при храме Господнем, в молитвах и коленопреклонениих препроводила еси, преподобная Евфросиние, яко безплотна, на земли пребывающи.

Текла еси, якоже царица не Южская, но с трепетом видевше рукотворную церковь и гроб, в нейже тридневный Всетворец, Божия Мудрость вселися, и тамо благослови Бог прияти тя, добрая дево.

Ливан, и смирну, и злато волсви Творцу Тебе принесоша, Евфросиния же — душу, и тело, и житие непорочно, сраспеншися Тебе, Христе, и совоскресши Тебе и в безконечнем Царствии с Тобою царствующи.

Богородичен: Радость от Ангела Приемшей и мы, по проречению Твоему, Пресвятая Дево, ублажающе Тя со всеми роды, евангельски вопием: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

 

Светилен, глас 8-й

Преподобная Евфросиние, славна память твоя, воистину бо на тебе исполнися слово Духа Святаго: в память вечную будет праведник. Темже и нас, совершающих память твою с любовию, спасай от всякия беды и напасти. 

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
реклама