Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси

Канон святому благоверному князю Михаилу Тверскому

Икона благоверного князя Михаила Тверского

 

Молитвы благоверному князю Михаилу Ярославичу, Тверскому чудотворцу 

 

Память празднуем 22 ноября
(5 декабря)

 

Тропарь, глас 8-й

Возвысив ум твой к Богу, и жития со Ангелы возжелел еси, тленную славу земную оставил еси, блаженне, и положил еси душу твою за люди твоя, восприял еси венец противу трудов твоих, Богомудре Михаиле, моли Христа Бога о чтущих любовию святую память твою.

 

Канон, глас 8-й

 

Песнь 1

Ирмос: Песнь возслем, людие, чудному Богу нашему, свободившему Израиля от работы, песнь победную поюще и вопиюще: поим Тебе, Единому Владыце.

Припев: Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

В помощь Тебе, Христе, призываю и дерзаю воспети страстотерпца Твоего память устнами недостойными: Владыко Христе, утверди помышление на хвалословие Твоего угодника.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Российское удобрение, и правоверному народу нашему похвалу и крепость твои показав доброумный смысл, Богомудре Михаиле досточудне.

Слава: С дерзостию приял еси Христово учение в сердцы, еже положити душу твою за други твоя; якоже Христос за ны кровь Свою пролия.

И ныне: Заступнице скорбящих, спасения Надежда ненадеющихся, Богородице Всепетая, моли прилежно избавитися нам от бед.

 

Песнь 3

Ирмос: Утвердися сердце мое во Господе, вознесеся рог мой в Бозе моем, разширишася на враги моя уста мои, возвеселихся о спасении Твоем.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Обителище бысть Святаго Духа твое святое сердце, имже не убоялся еси неправеднаго царя ярости, страстотерпче Михаиле.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

От святую боку Богомудрыя Ксении, блаженне, родился еси, с неюже тя блажим, страдальче прехвальне, спаси град твой и люди, поющия тя.

Слава: Заколен был еси от неправедных твоих убийц и вопиял еси Владыце Христу: приими дух мой, Владыко, на Тя бо упование мое возложих, Господи.

И ныне: Глаголы проповедник богогласных исполняются, сего роди Дева новаго Младенца, Адама старейша и сопрестольна Родителю.

Господи, помилуй (трижды).

 

Седален, глас 8-й

Мудростию Божиею уразумел еси мимоходящую жизнь и о княжении небрег, но на Небесное Царство притекл еси, повинуяся сыновцу, яко овча незлобиво, без правды ножем закалаем был еси, яко бо свирепии зверие беззлобива агнца без вины тя убиваху. Тем и со Ангелы веселяся, Михаиле святе, моли Христа Бога грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою.

Слава, и ныне: Безневестная Чистая Богородице Дево, Едина верных предстательнице и Покрове, бед, и скорбей, и лютых обстояний вся избави на Тя надежду, Отроковице, имущия и души наша спаси Божественными мольбами Твоими.

 

Песнь 4

Ирмос: Пророк Аввакум умныма очима провиде, Господи, Пришествие Твое, тем и вопияше: от юга приидет Бог. Слава силе Твоей, слава снизхождению Твоему.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Приидем, братие, к честней раце воина Христова и мученика Михаила и облобызаем сердечными устнами, приемлюще неоскудныя дары от трудоположника Христа и Спаса душ наших.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Божиим Промыслом и Святаго Духа детелию твое святое тело от губительныя страны принесено бысть, источающее нам реки исцелений струями кровей твоих, Михаиле.

Слава: Последовал еси Христу и муце Его уподобился еси, преблаженне Богоносе Михаиле, певцы твоя сохраняй и град наш заступи от нахождения поганых и от всех бед богоприятными твоими молитвами.

И ныне: Просвети, Чистая, души моея очи, Свет родившая, да не постигнет мене греховная тьма тяжкая и глубина отчаяния покрыет мя, но Сама мя спаси и направи к тишине Божественнаго хотения.

 

Песнь 5

Ирмос: Господи Боже наш, мир даждь нам, Господи Боже наш, стяжи ны, Господи, разве Тебе, иного не вемы, имя Твое именуем.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Господи Боже мой, Михаил вопияше, Ты убо, Господи, нас ради смерти вкусил еси и спасл еси род человеческий Твоею кровию, Христе Боже.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Господи Боже мой, сподоби мя прияти Небеснаго селения и славы неизреченныя и в тленных место нетленная подаждь, Владыко, вопиял еси, Боговидче.

Слава: Тезоимените вышняго воеводы, Михаиле, огнезрачнаго, с нимже умоли Христа подати мир народу нашему и утишити вражия стремления.

И ныне: Укрепи, Владычице, славящих Тя на противныя враги, яко Давида на Голиафа, да Тебе, веселящеся, воспеваем: радуйся, Покрове святый и Заступнице рода нашего.

 

Песнь 6

Ирмос: Якоже пророка избавил еси из глубины преисподния, Христе Боже, и мене от грехов моих избави, яко Человеколюбец, и управи живот мой, молюся.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Светом благодати озаряемь, страстотерпче мудре, невозвратно шествовал еси путем, вводящим к Вышнему Иерусалиму: Святый бо Дух настави тя, обитаяй в сердце твоем, Михаиле.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Тленная будущими изменил еси, яко меч обоюдуостр, вооружився страхом Христовым, горькую смерть в ничтоже вменил еси, славы вышния желая.

Слава: Ум твой к Богу вперив, надеждею и верою укрепився, яко воин непобедный, заколения неправеднаго не убоялся еси, мудре, Боговидче Михаиле.

И ныне: Тебе припадающе, Госпоже, и верою покланяющеся, молим Тя: радуйся, Богоблаженная Дево, покрове и ограждение наше, Помощнице в бедах сущим, спаси ны, не имущия помощи, на Тя бо надеемся.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 2-й

Вышних ища и земную славу презрев, Церковь Божию обагрил еси твоею кровию, за нюже и пострадал еси, святе Михаиле, заколение неправедное прием, веселяся. Темже со Ангелы предстоя Христу Богу, моли непрестанно за вся ны.

 

Икос

Славу возненавидел еси тленную и мимотекущую, и добродетели явился еси сосуд, славне, от юности и, закон Божий от души возлюбив и зрение к жизни грядущей, о чести земней и сласти небрег, нетленное Царство восприял еси; Христове заповеди последуя, положил еси душу твою за ны и Христове страсти уподобился еси, заколен в ребра, и кровию твоею избавил еси ны поганых нашествия и горькия смерти. Сего ради вопием ти: страстотерпче Михаиле, со Ангелы предстоя, молися за вся ны.

 

Песнь 7

Ирмос: Халдейская пещь, огнем распаляемая, орошашеся Духом, Божиим предстоянием, отроцы пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Величие наше и похвала ты еси, Михаиле Богомудре, тобою бо от поганския работы свободихомся. И ныне моли за род твой и люди, вопиющия: благословен Бог отец наших.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Ты уподобился еси Моисею Боговидцу, сокрушенным сердцем моляся о стаде твоем избавити град твой и люди от вражия работы, вопиющия: благословен Бог отец наших.

Слава: Всехвальный глас и мольбу тебе возсылаем, к тебе приходяще, блаженне Михаиле: проси мира народу нашему и душам нашим оставления грехов, поющим: благословен Бог отец наших.

И ныне: Неисписанная многими пророки, не сведома же бысть, Дево, небесными служащими Богу Ангелы, ныне же Тя вси ведуще, Богородицу, Твоей требуем помощи и заступления, Благословенная.

 

Песнь 8

Ирмос: Покрываяй водами превыспренняя Своя, полагаяй морю предел песок и содержай вся, Тя поет солнце, Тя славит луна, Тебе приносит песнь вся тварь, яко Содетелю всех во веки.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

В нарочитый день святаго преставления радостно празднуем, песнь молебную Христу возсылающе, нетленным венцем венчавшу тя, прехвальне Михаиле: проси нам оставления грехов, славящим тя верно.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Похвальныя цветы, яко царский венец, Богомудрей твоей главе в память приносим, юже Христос нетлением венча, преблаженне Михаиле: молися о стаде твоем, избавитися граду твоему от всякия беды.

Слава: Ливан ли гору наречем тя, Богомудрая Ксение, или Фисон реку, добрейши сапфира и камения честнаго, блаженнаго Михаила рождшую, имже просветися Российская страна, иже и молится за нас ко Господу.

И ныне: Гордыню и шатания низложи, и советы неправедныя князей разори, и зачинающия рать погуби, о Мати Божия, Пречистая Дево! Верных людей рог возвыси, да Твой, Пречистая, праздник славим, Богородице Дево, во веки вся.

 

Песнь 9

Ирмос: Чужде матерем девство, и странно девам деторождение на Тебе, Богородице, обоя устроишася. Тем Тя вся племена земная, непрестанно величаем.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Приими похвалу от раб недостойных и молитву о нас сотвори к Богу, честно творящих твою память, да от бед и печалей и грех лютых свободимся, тя величающе.

Святый благоверный княже Михаиле, моли Бога о нас.

Яко голубица целомудрая, на финикс добродетели возшел еси, крила имущи священна и позлащенна, имиже возлетев, в райстей пищи водворяешися, преблаженне.

Слава: Предстоя у Престола всех Владыки, Боговидче Михаиле, о творящих честное твое празднество, граду нашему избавитися от напастей и бед, здравие и победу всем православным христианом на противныя враги испроси молитвами твоими.

И ныне: Высокий Царю, со Отцем седяй и от Серафим поемый, призри на мольбу Матерню, юже Ти за ны днесь приносит. Очисти грехи наша, и спаси град, и люди умножи, и даждь нам здравие телеси и на поганыя победу молитвами рождшия Тя.

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси