Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси

Канон преподобномученику Корнилию, игумену Псково-Печерскому

 

Молитва преподобномученику Корнилию Псково-Печерскому

 

Память празднуем 20 февраля
(5 марта)

 

Тропарь, глас 6-й

Псково-Печерская обитель, издревле славная чудесы иконы Богоматерни, многия иноки Богови воспита, тамо и преподобный Корнилий подвигом добрым подвизася, чудную Богоматерь славя, иноверныя просвещая, иноки и многия люди спасая, обитель же свою дивно украшая и ограждая. Тамо и мученичества венец по многих летех пастырства своего доблестне прият. Темже воспоим, людие, Христа Бога и Пречистую Его Матерь возблагодарим, яко дарова нам преподобномученика славна и молитвенника о душах наших достоблаженна.

 

Канон, глас 8-й

 

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Припев: Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Умиления ми воду излей, Господи, в сердце, и ум озари достойно воспети Твоего угодника, преподобнаго Корнилия.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Монахов наставник и учитель нелицеприятен был еси и, Богу сих приводя, мученическим венцем от земнаго царя венчался еси блаженне.

Слава: Христовым светолитием просвещаем, преподобне отче Корнилие, молитвами твоими, преблаженне, омраченную душу мою просвети, яко да воспеваю тя.

И ныне: Тишина Ты, Владычице, и пристанище погибающим в море грехов, темже к Тебе притекающих не отрини, Приснодево, но спаси Твоим предстательством Богоматерним.

 

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Просветил еси люди, идолом служащия, светом истинныя веры, озари и нас, грешных, прибегающих к Твоему заступлению, благодатию от Всеблагаго Человеколюбца.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Всем блага духовныя и телесныя дея, наветом злых плоть твоя умертвися со святыми же дух твой вселися, и ныне с ними молися Христу о нас, преподобне.

Слава: Ныне в безконечную славу прешед от земли, окаянную душу мою страстьми, преподобне, прилежным очищением твоея молитвы уврачуй.

И ныне: Точию во храме Твоем, аки в корабле, Тобою окормляем, Богородице, избавляемся ныне от враг видимых и невидимых и укрепляемся Твоея помощию, Приснодево.

Господи, помилуй (трижды).

 

Иной кондак, глас 2-й

Из млада, Корнилие чудный, трудом и подвигом себе предав, игуменом Псково-Печерстей обители поставлен был еси, образом веры и постническаго жития всем быв, многия люди к Богу привел еси. За своя же великия добродетели завистию от злых гоним, мученически душу свою Богови предал еси. Того ради с верою возопиим: преподобномучениче Корнилие достославный, моли Христа Бога спастися душам нашим.

 

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Обитель бяше издревле святых в Богозданней пещере, Богу Единому ведомая, ты же, отче Корнилие, тем подражая и место их подвигов почитая, множество иноков к Богу привел еси.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Не остави, Корнилие преподобне, твоими потами и трудами возращенныя сея обители, но охраняй ю, ибо и врази тя видеша охраняющим ю и укрепляющим.

Слава: Многоболезненныя страсти всегда врачуеши приступающих к тебе, благодать бо, преподобне, приим от Господа, содевати знамения и чудеса.

И ныне: Утоли, Богомати, свирепствующую бурю неверия и ожесточения, злыя страсти, поглотити хотящия Тя славящих и образ Твой почитающих, но заступи нас молитвами преподобнаго Твоего.

 

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Яко камень драгий оградил еси крепко обитель от ратников злых, преподобне, изымая и свобождая иноков от страстей и добродетельми горе возводи.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Да не оскудеют, отче, твоими молитвами истиннии подвижницы благочестия во обители твоей, но купно со святым Чудотворцем Николаем, емуже охранения ея вверил еси, до трубы Архангела соблюди ю.

Слава: Преподобне отче, помози обители твоей, насельникам и всем нам вся козни лукаваго отражати, якоже ты иногда отражал еси видимыя враги и невидимыя.

И ныне: Мглу страстей наших разреши, Дево, и благодатною силою Сына Твоего отжени врагов коварство и наветы диавола от раб Твоих, Тя славящих.

 

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Пречистыя дом, преподобне, оградил и украсил еси, темже и сам ныне во обители Ея на Небеси и на земли в храме Ея достойно обитаеши.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Утеши и утиши нас, сирых, и в добродетели нищих, преподобномучениче, житейскую гордость отревая и молитве истинней научая.

Слава: Содеяв, преславне, душу твою храм Святому Духу, был еси наследник Горняго Царствия, с Вышними Силами и со всеми святыми молися ко Господу о спасении душ наших.

И ныне: Сохрани дом Твой, Богородице, до скончания века и не остави нас, сирых, без Твоея Матерния помощи и предстательства преподобных Твоих.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 4-й

Светлый светильник Православия и сугубая Псковския земли защита был еси, многобожие искореняя и люди к Богу наставляя. Дом Богоматери тобою укрепися и прославися, добродетельми же украшен, венец мученика приял еси, поминай нас, чад твоих, и у Господа, преподобномучениче Корнилие.

 

Икос

Богом возлюбленный игумен изрядный, веры Христовой апостол и мученик, всем милосердый, и нищих питатель, от идолов люди приведый к Богу истинному, вере наставляя и Божия храмы устрояя, во обители Пречистыя монахов множества собрал еси, темже Богоматерь прослави Своя образы делами чудными, ихже свидетель неложен был еси; и ныне же от скорбных обстояний избавляеши, да с верою и любовию поем ти: радуйся, преподобномучениче Корнилие.

 

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Тройческою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Ионы первоначальника, гонителей некогда избешаго, мученичество восприял еси, славне, темже с ним Богу молися, да сохранит обитель вашу невредиму и нас покаянием к вам привлечет.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Марк, пустынник тайный, аки Мелхиседек, немощию тя вразуми, Корнилие, о имени своем, его же смирению поревновати научи нас, блаженне.

Слава: Просветив твое сердце, преподобне, монахов был еси наставник, наказуя и уча и всех приводя к Божией воле, поя: отец наших Боже, благословен еси.

И ныне: Да заградятся, Богородице, Твоими молитвами уста лживая и льстивая не ведущих над верными покрова Твоего, и спаси всех, Дево, Тебе истинно служащих и Христово иго благое добре несущих.

 

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Вразумляеши живущия в ограде твоей, преподобне, являяся им яве и во сне наставляя, но и всем, молящимся тебе, чудно помогаеши и от злых бед избавляеши.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Моли о нас, преподобне, и не забуди к тебе притекающих, в скорбех и печалех сущих, подаяй утешение от твоея раки цельбоносныя.

Слава: Процвел еси яко финикс Давидски, отче, и обитель явился еси Духа Пресвятаго, о нас непрестанно моли почитающих верою пречестную память твою, преподобне Корнилие.

И ныне: Век скончавается, любовь оскудевает, победу лукавый торжествует, и кто нам помощи может, аще не Ты, Дево, Чудная Мати, оградиши Крестом Сына Твоего.

 

Песнь 9

Ирмос: Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безллотными лики Тя величающе.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

В дому Богоматери, якоже в Гефсимании, почиваеши ныне, блаженне, идеже, служа умиление, предстоял еси Престолу Божию смиренно, в вертепе освященному.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Никтоже неутешен отходит от твоея раки, преподобне, но исцеление душ и телес верующим подаеши всегда. изобильно.

Слава: Зриши Божия и Ангельския светлости патриарх и мученик и апостольския красоты, моли с ними Человеколюбца оставление грехов и жития исправление даровати нам, преподобне, хвалящим тя.

И ныне: Тишина велия бысть в пещере сущим, сует мира избегшим святым. Ты, о Мати Дево, Небесную тишину ниспосли и нам, Чистая, Тебе величающим.

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси