Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта

Канон преподобномученику Корнилию, игумену Псково-Печерскому

 

Молитва преподобномученику Корнилию Псково-Печерскому

 

Память празднуем 20 февраля
(5 марта)

 

Тропарь, глас 6-й

Псково-Печерская обитель, издревле славная чудесы иконы Богоматерни, многия иноки Богови воспита, тамо и преподобный Корнилий подвигом добрым подвизася, чудную Богоматерь славя, иноверныя просвещая, иноки и многия люди спасая, обитель же свою дивно украшая и ограждая. Тамо и мученичества венец по многих летех пастырства своего доблестне прият. Темже воспоим, людие, Христа Бога и Пречистую Его Матерь возблагодарим, яко дарова нам преподобномученика славна и молитвенника о душах наших достоблаженна.

 

Канон, глас 8-й

 

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Припев: Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Умиления ми воду излей, Господи, в сердце, и ум озари достойно воспети Твоего угодника, преподобнаго Корнилия.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Монахов наставник и учитель нелицеприятен был еси и, Богу сих приводя, мученическим венцем от земнаго царя венчался еси блаженне.

Слава: Христовым светолитием просвещаем, преподобне отче Корнилие, молитвами твоими, преблаженне, омраченную душу мою просвети, яко да воспеваю тя.

И ныне: Тишина Ты, Владычице, и пристанище погибающим в море грехов, темже к Тебе притекающих не отрини, Приснодево, но спаси Твоим предстательством Богоматерним.

 

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Просветил еси люди, идолом служащия, светом истинныя веры, озари и нас, грешных, прибегающих к Твоему заступлению, благодатию от Всеблагаго Человеколюбца.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Всем блага духовныя и телесныя дея, наветом злых плоть твоя умертвися со святыми же дух твой вселися, и ныне с ними молися Христу о нас, преподобне.

Слава: Ныне в безконечную славу прешед от земли, окаянную душу мою страстьми, преподобне, прилежным очищением твоея молитвы уврачуй.

И ныне: Точию во храме Твоем, аки в корабле, Тобою окормляем, Богородице, избавляемся ныне от враг видимых и невидимых и укрепляемся Твоея помощию, Приснодево.

Господи, помилуй (трижды).

 

Иной кондак, глас 2-й

Из млада, Корнилие чудный, трудом и подвигом себе предав, игуменом Псково-Печерстей обители поставлен был еси, образом веры и постническаго жития всем быв, многия люди к Богу привел еси. За своя же великия добродетели завистию от злых гоним, мученически душу свою Богови предал еси. Того ради с верою возопиим: преподобномучениче Корнилие достославный, моли Христа Бога спастися душам нашим.

 

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Обитель бяше издревле святых в Богозданней пещере, Богу Единому ведомая, ты же, отче Корнилие, тем подражая и место их подвигов почитая, множество иноков к Богу привел еси.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Не остави, Корнилие преподобне, твоими потами и трудами возращенныя сея обители, но охраняй ю, ибо и врази тя видеша охраняющим ю и укрепляющим.

Слава: Многоболезненныя страсти всегда врачуеши приступающих к тебе, благодать бо, преподобне, приим от Господа, содевати знамения и чудеса.

И ныне: Утоли, Богомати, свирепствующую бурю неверия и ожесточения, злыя страсти, поглотити хотящия Тя славящих и образ Твой почитающих, но заступи нас молитвами преподобнаго Твоего.

 

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Яко камень драгий оградил еси крепко обитель от ратников злых, преподобне, изымая и свобождая иноков от страстей и добродетельми горе возводи.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Да не оскудеют, отче, твоими молитвами истиннии подвижницы благочестия во обители твоей, но купно со святым Чудотворцем Николаем, емуже охранения ея вверил еси, до трубы Архангела соблюди ю.

Слава: Преподобне отче, помози обители твоей, насельникам и всем нам вся козни лукаваго отражати, якоже ты иногда отражал еси видимыя враги и невидимыя.

И ныне: Мглу страстей наших разреши, Дево, и благодатною силою Сына Твоего отжени врагов коварство и наветы диавола от раб Твоих, Тя славящих.

 

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Пречистыя дом, преподобне, оградил и украсил еси, темже и сам ныне во обители Ея на Небеси и на земли в храме Ея достойно обитаеши.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Утеши и утиши нас, сирых, и в добродетели нищих, преподобномучениче, житейскую гордость отревая и молитве истинней научая.

Слава: Содеяв, преславне, душу твою храм Святому Духу, был еси наследник Горняго Царствия, с Вышними Силами и со всеми святыми молися ко Господу о спасении душ наших.

И ныне: Сохрани дом Твой, Богородице, до скончания века и не остави нас, сирых, без Твоея Матерния помощи и предстательства преподобных Твоих.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 4-й

Светлый светильник Православия и сугубая Псковския земли защита был еси, многобожие искореняя и люди к Богу наставляя. Дом Богоматери тобою укрепися и прославися, добродетельми же украшен, венец мученика приял еси, поминай нас, чад твоих, и у Господа, преподобномучениче Корнилие.

 

Икос

Богом возлюбленный игумен изрядный, веры Христовой апостол и мученик, всем милосердый, и нищих питатель, от идолов люди приведый к Богу истинному, вере наставляя и Божия храмы устрояя, во обители Пречистыя монахов множества собрал еси, темже Богоматерь прослави Своя образы делами чудными, ихже свидетель неложен был еси; и ныне же от скорбных обстояний избавляеши, да с верою и любовию поем ти: радуйся, преподобномучениче Корнилие.

 

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Тройческою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Ионы первоначальника, гонителей некогда избешаго, мученичество восприял еси, славне, темже с ним Богу молися, да сохранит обитель вашу невредиму и нас покаянием к вам привлечет.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Марк, пустынник тайный, аки Мелхиседек, немощию тя вразуми, Корнилие, о имени своем, его же смирению поревновати научи нас, блаженне.

Слава: Просветив твое сердце, преподобне, монахов был еси наставник, наказуя и уча и всех приводя к Божией воле, поя: отец наших Боже, благословен еси.

И ныне: Да заградятся, Богородице, Твоими молитвами уста лживая и льстивая не ведущих над верными покрова Твоего, и спаси всех, Дево, Тебе истинно служащих и Христово иго благое добре несущих.

 

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Вразумляеши живущия в ограде твоей, преподобне, являяся им яве и во сне наставляя, но и всем, молящимся тебе, чудно помогаеши и от злых бед избавляеши.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Моли о нас, преподобне, и не забуди к тебе притекающих, в скорбех и печалех сущих, подаяй утешение от твоея раки цельбоносныя.

Слава: Процвел еси яко финикс Давидски, отче, и обитель явился еси Духа Пресвятаго, о нас непрестанно моли почитающих верою пречестную память твою, преподобне Корнилие.

И ныне: Век скончавается, любовь оскудевает, победу лукавый торжествует, и кто нам помощи может, аще не Ты, Дево, Чудная Мати, оградиши Крестом Сына Твоего.

 

Песнь 9

Ирмос: Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безллотными лики Тя величающе.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

В дому Богоматери, якоже в Гефсимании, почиваеши ныне, блаженне, идеже, служа умиление, предстоял еси Престолу Божию смиренно, в вертепе освященному.

Святый преподобномучениче Корнилие, моли Бога о нас.

Никтоже неутешен отходит от твоея раки, преподобне, но исцеление душ и телес верующим подаеши всегда. изобильно.

Слава: Зриши Божия и Ангельския светлости патриарх и мученик и апостольския красоты, моли с ними Человеколюбца оставление грехов и жития исправление даровати нам, преподобне, хвалящим тя.

И ныне: Тишина велия бысть в пещере сущим, сует мира избегшим святым. Ты, о Мати Дево, Небесную тишину ниспосли и нам, Чистая, Тебе величающим.

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта