Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
реклама

Канон святым преподобным Сергию и Герману Валаамским

Икона преподобных Сергия и Германа Валаамских

 

Молитвы преподобным Сергию и Герману Валаамским

 

Память празднуем 28 июня
(11 июля)

 

Тропарь, глас 4-й

Евангелия Христова истиннии послушницы явистеся, преподобнии, мир и вся, яже в нем, яко не сущая, преобидевше любве ради Христовы, и в морский остров вселистеся и трудолюбно в нем противу козней невидимых врагов подвизастеся, постом, бдением же и всенощным стоянием плоти своя духу мудре повинули есте. Сего ради от Вседержительныя десницы достойныя венцы прияли есте. И ныне Пресвятей Троице предстояще, молитеся, всеблаженнии отцы Сергие и Германе, сохранитися в мире отечеству нашему и спастися душам нашим.

 

Иной тропарь, глас 1-й

От мирския молвы бегающе, безмолвия и благочестия рачители, в тихое пристанище Валаама от востока приидосте и в нем, евангельски Христу добродетельми последовавше, на верх совершенства востекли есте, и ныне в торжестве премирном Богозрением наслаждающеся, всеблаженнии отцы Сергие и Германе, Человеколюбца Бога молите, еже спасти всех нас, благочестно вас почитающих.

 

Канон, глас 4-й

 

Песнь 1

Ирмос: Тристаты крепкия, Рождейся от Девы, безстрастия во глубине души тричастное потопи, молюся, да Тебе, яко в тимпане, во умерщвлении телесе победное воспою пение.

Припев: Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Солнце Правды – Христе, возсияй ми днесь светом разума Твоего, да светильники наша, Сергия и Германа, сердцем и устнами воспою во славу Твою, Владыко.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Рекоша в себе святии: бежим пространнаго пути, зане в пагубу ведет, бежим греховных страстей, до ада бо низводят, тесный же путь возлюбим, да наследим жизнь вечную.

Слава: Якоже дождем, слезами землю сердца вашего напаяюще, и, яко солнцем, теплотою молитвы согревающе, добродетелей плоды, Сергие и Германе, винограда Делателю принесосте.

И ныне: Добродетели святых пою и славлю, сам же злая творити, увы мне, не престаю. Но, Владыко Христе, молитвами Матере Твоея и мене, окаяннаго, от сна лености к добродетелей деланию возбуди.

 

Песнь 3

Ирмос: Не мудростию, и силою, и богатством хвалимся, но Тобою, Отчею Ипостасною Мудростию, Христе, несть бо свят, паче Тебе, Человеколюбче.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Преслушав заповедь, праотец сладости райския лишен бысть, послушанием же святии вечную жизнь наследовавше, Богозрением наслаждаются.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Тайное делание ваше, безмолвия любителие, видя Отец Небесный, яко сыны Своя ущедри, благодатию обогати и на Небесех прослави.

Слава: Чистоты рачители, земныя Ангелы, избранныя сосуды Святаго Духа, чистое зерцало целомудрия, Сергия и Германа чистотою сердца почтим.

И ныне: Раб сый чрева, како возмогу плоть духу покорити и чистоту ангельскую стяжати? Но, о девственных похвало, Пречистая! Ты из плена сего избави мене, несмысленнаго.

Господи, помилуй (трижды).

 

Седален, глас 3-й

От шума житейских волн удаляющеся, во остров Нева понта с восточных стран приидосте, идеже ни глубина страстей, ни буря духов противных твердостию ума вашего, Сергие и Германе, не возможе поколебати, но подвигом добрым, в безмолвии подвизающеся, благоугодни Христу явистеся, Егоже ныне предстояще Престолу, мольбу сотворите, да призирает выну милосердым оком Своим на место селения вашего, спасая в мире души наша.

Слава, и ныне: Не от Ангел, ни от человек, но от Твоего Сына, Владычице, Творец Ангелов и человеков, кроткаго и смиреннаго сердцем Иисуса, смирению удобь навыкнути могу и не прилежу: увы мне! горд сый, презорлив и непокорив присно от нерадения моего являюся. Тя убо, о Дево Пренепорочная, молю смиренно с теплыми слезами, еже дух кротости и смирения сердцу моему даровати, да вкусит покой сладчайший душа моя.

 

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Яко лозы винограда Христова суще, Сергие и Германе, гроздами добродетелей процветшии, вином Божественнаго веселия исполните сердца наша.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Молим вас, яко в радости сущия праведных, всеблаженнии, всяку печаль и горесть от душ наших отгнати, яко да, радующеся, славим вас.

Слава: Темная страстей буря воста на мя и свет благодати сокрывается от очес моих. Но, о свидетельницы мысленнии! моему омрачению ускорите в помощь.

И ныне: Лицы Ангелов и преподобных и мы, грешнии, молим Тя, Благоутробне Господи, предстательством Матере Твоея ущедри и спаси всех нас.

 

Песнь 5

Ирмос: Нечестивии не узрят славы Твоея, Христе, но мы Тя, Единородне, Отеческия Славы Сияние Божества, от нощи утренююще, воспеваем Тя, Человеколюбче.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Крайним безмолвием, молитвою же, и постом, и бдением души своя очистивше, пустыннолюбцы Трисияннаго Света приятелище соделашася.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Не якоже трости, ветром колеблемыя, но яко твердии столпи, Сергий и Герман, на краеугольном камени, Христе, верою утвердившеся, добродетельми просияша.

Слава: Иоаннову житию в пустыни Иорданове и Илиину безмолвию на горе ревнующе, преподобнии, страстей ига деянием свобождшеся, Богозрением просветишася.

И ныне: Ты покров мой от напастей вражиих, Владычице, Ты свет сердцу моему, печальми житейскими омраченному, присно буди, Богородице, и спаси мя.

 

Песнь 6

Ирмос: Приидох во глубины морския, и потопила мя есть буря многих грехов, но, яко Бог, из глубины возведи живот мой, Многомилостиве.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Яко жертву непорочну и всесожжение тучно, принесоша себе святии Богу, и, паче всякаго всеплодия жертвы и приношения, благоугодни Ему явишася.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Умныма очима зряще пред собою Господа, Богоблаженнии, непорочно шествовали есте по стезям заповедей Его, утверждени имуще нозе благодатию Святаго Духа.

Слава: Не име покоя боголюбивый дух ваш, Сергие и Германе, дондеже не обретосте себе место безмолвия. В том бо верою и любовию с Богом соединившеся, вечный покой наследовасте.

И ныне: Не китом, якоже Иона, но грехом пожрен сый, вопию: Владыко Христе! Молитвами Пречистыя Твоея Матере и преподобных отец от истления мя избави, яко Благоутробен.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

 

Кондак, глас 4-й

От мирскаго жития изшедше, отвержением мира Христу последовасте, и достигосте великаго Нева езера, и, в нем на острове Валааме всельшеся, равноангельное житие пожили есте, отонудуже, веселящеся, прешли есте к Небесным чертогом. И ныне со Ангелы Владычню Престолу предстояще, поминайте нас, чад своих, яже собрали есте, Богомудрии, да радостно от души вопием: радуйтеся, Сергие и Германе, отцы преблаженнии.

 

Икос

Како, неразумен сый, воспою постники всехвальныя? Слово бо премудрости и слово разума несть дано ми, безсловесием одержиму сущу. Ты Сам, смысла Подателю, Иисусе, Премудрость вечная и Слово Божие Ипостасное, молитвами преподобных ум мой просвети и даруй слово, да гласом ангельским воспою их, глаголя: радуйтеся, звезды мысленныя, от востока нам возсиявшия; радуйтеся, безмолвия любители всеизряднии. Pадуйтеся, Христовых заповедей делатели непорочнии; радуйтеся, златии сосуди, Духом Святым исполненнии. Радуйтеся, столпи одушевленнии, здание постничества утверждающии; радуйтеся, крини, чистотою сердечною, аки снегом, убеленнии. Радуйтеся, маслины, от Христа нам елей милосердия плодоносящия; радуйтеся, верным поборницы, молитвенным копием сопротивныя поражающии. Радуйтеся, целителие телесных немощей и страстей душевных; радуйтеся, ускоряющии в помощь обуреваемым и вам молящимся. Радуйтеся, Валааму светила велия и пресветлая. Радуйтеся, Сергие и Германе, отцы всеблаженнии.

 

Песнь 7

Ирмос: Юноши три в Вавилоне, веление мучителево на буйство преложше, посреде пламене вопияху: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Огню сущу в вас, Сергие и Германе, Божественныя любве, пламень похоти и огнь ярости претворися в росу. Тем, радующеся, в безмолвии воспеваете: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Плоти своей, якоже златому идолу отроцы, преподобнии не послужиша, но, апостольски распинающе ю со страстьми и похотьми, покориша духу и, храмы честни сотворшеся Святому Духу, взываху: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

Слава: Яко чистоты хранители, чистейшему Божеству вместилище соделашася, любомудрии, и, во плоти суще, тайнодействием Утешителя к премирных зрению восхищахуся, поюще: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

И ныне: Яко Матерь Безначальнаго Бога Слова сущую, Тя, Владычице, прошу умиленно от безсловесных страстей избавити мя, яко отроки от пещи халдейския, да с ними, радуяся, воспою: благословен еси, Господи, Боже отец наших.

 

Песнь 8

Ирмос: Избавителю всех, Всесильне, посреди пламене благочествовавшия, снизшед, оросил еси и научил еси пети: вся дела, благословите, пойте Господа.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Бодренным ума трезвением и теплым ко Христу молением, диавола, яко льва рыкающаго и ищущаго кого поглотити, преподобнии посрамиша, страстныя того прилоги отсекше. Тем со отроки пояху: вся дела, благословите, пойте Господа.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Вся оружия Божия Сергий и Герман восприимше на горах Валаама, якоже Моисей и Аарон, воздеянием ума и рук на высоту, сопротивных силу, верным споборствующе, ослабиша, поюще песнь: вся дела, благословите, пойте Господа.

Слава: Безначальная, Вседержительная, Единосущная Святая Троице, молитвами преподобных Твоих от трех мысленных врагов борений души наша избави, помилуй и спаси всех, благочестно Тя исповедающих.

И ныне: Богоугодно пожившим последовати мене сотвори добрыми делы, Всенепорочная, потребляющи от души моея прилоги лукавых демонов и возводящи присно ум мой к зрению заповедей Сына Твоего и Творца моего.

 

Песнь 9

Ирмос: Ева убо недугом преслушания клятву вселила есть; Ты же, Дево Богородице, прозябением чревоношения мирови благословение процвела еси. Тем Тя вси величаем.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

На твердом веры камени благодатию утверждени суще, в безмолвии подвизающеся, течение постничества добре скончавше и мздовоздаяние от Христа приимше, Тому ныне молитеся, всеблаженнии, в вере и добродетели верных Своих утвердити.

Преподобнии отцы наши Сергие и Германе, молите Бога о нас.

Яко победители мысленных врагов, Сергие и Германе, предстояще ныне Престолу Небесных Сил Царя, молите благость Его православным на сопостаты победу и одоление даровати.

Слава: В Небесных суще обителех, преподобнии, Владыку всех молите страну нашу и вся грады и страны христианския в мире сохраните и вся ны спасти, благочестно вас почитающия.

И ныне: Камень краеугольный, Христос, верным есть основание, неверным же – камень претыкания и соблазна. На сем Камени, Владычице, утверди мое помышление и спаси мя, яко к Нему имущая матернее дерзновение.

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
реклама