Познаем мир вместе
новые СТАТЬИ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси

Канон о распятии Господни

 

Творение Симеона Логофета

 

Песнь 1

Ирмос: Яко по cyxу пешешествовав Израиль по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим вопияше.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Обешена яко виде на Кресте Сына и Господа, Дева Чистая, терзающися вопияше горце, со другими женами стенящи глаголаше.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Вижу Тя ныне, возлюбленное Мое Чадо и любимое, на Кресте висяща, и уязвляюся горце сердцем, рече Чистая: но даждь слово, Благий, рабе Твоей.

Слава: Волею Сыне Мой и Творче, терпиши на Древе лютую смерть, Дева глаголаше, предстоящи у Креста со возлюбленнем учеником.

И ныне: Ныне Моего чаяния, радости и веселия, Сына Моего и Господа лишена бых: увы Мне, болезную сердцем, Чистая плачущи глаголаше.

 

Песнь 3

Ирмос: Несть свят якоже Ты Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Страха ради иудейска Петр скрыся, и вси отбегоша вернии, оставльше Христа, Дева рыдающи глаголаше.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

О страшнем Твоем рождестве и странном, Сыне Мой, паче всех матерей возвеличена бых Аз: но увы Мне, ныне Тя видящи на Древе, роспаляюся утробою.

Слава: Хощу Утробу Мою на руку, имаже яко младенца держах, с Древа прияти, вещаше Чистая: но никтоже, увы Мне, сего даде.

И ныне: Се Свет Мой Сладкий, надежда и живот Мой Благий, Бог Мой угасе на Кресте, распаляюся утробою, Дева стенящи глаголаше.

 

Песнь 4

Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Солнце не заходяй Боже Превечный, и Творче всех тварей, Господи, како терпиши Страсть на Кресте, Чистая плачущи глаголаше.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Плачущи глаголаше Браконеискусная, ко благообразному: потщися Иосифе к Пилату приступити, и испроси сняти со Древа учителя твоего.

Слава: Видев Пречистую горце слезащу, Иосиф смутися, и плачася приступи к Пилату, даждь ми, вопия с плачем, Тело Бога моего.

И ныне: Уязвена Тя видящи, и без славы, нага на Древе, Чадо Мое, утробою распаляюся, рыдающи яко Мати, Дево провещаваше.

 

Песнь 5

Ирмос: Божиим светом Твоим Блаже, утренюющих Ти души любовию озари молюся, Тя ведети Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Растерзаяся и рыдая, и дивяся вкупе с Никодимом снят Иосиф, и уцеловав Пречистое Тело, рыдаше, и стеняше, и поя Его яко Бога.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Приимши Его с плачем Мати Неикусомужняя, положи на колену, молящи Его со слезама, и облобызающи, горце рыдающи и восклицающи.

Слава: Едину надежду и живот, Владыко Сыне Мой и Боже, во очию свет раба Твоя имех, ныне же лишена бых Тебе, Сладкое Мое Чадо и Любимое.

И ныне: Болезни и скорби, и воздыхания обретоша Мя, увы Мне, Чистая горце рыдающи глаголаше, видящи Тя, Чадо Мое Возлюбленное, нага и уединена, и вонями помазана Мертвеца.

 

Песнь 6

Ирмос: Житейское море воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Мертва Тя зрю, Человеколюбче, оживившаго мертвыя, и содержаща вся, уязвляюся люте утробою; хотела бых с Тобою умрети, Пречистая глаголаше: не терплю бо без дыхания мертва Тя видети.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Дивлюся зрящи Тя, Преблагий Боже и Прещедрый Господи, без славы и без дыхания, и безобразна, и плачуся держащи Тя, яко не надеяхся, увы Мне, видети Тя, Сыне Мой и Боже.

Слава: Не изглаголеши ли Рабе Твоей слова, Слове Божий? не ущедриши ли, Владыко, Тебе рождшую, глаголаше Чистая, рыдающи и плачущи, облобызающи Тело Господа Своего.

И ныне: Помышляю, Владыко, яко ктому сладкаго Твоего не услышу гласа, ни доброты лица Твоего узрю, якоже прежде Раба Твоя; ибо зашел еси Сыне Мой от очию Моею.

 

Кондак, глас 8-й

Нас ради Распятаго приидите вси воспоим, Того бо виде Мария на Древе, и глаголаше: аще и распятие терпиши, Ты еси Сын и Бог Мой.

 

Икос

Своего Агнца Агница зряши, к заколению влекома, последоваше Мария простертыми власы со инеми женами, сия вопиющи: камо идеши Чадо, чесо ради скорое течение совершаеши? еда другий брак паки есть в Кане, и тамо ныне тщишися, да от воды им вино сотвориши? иду ли с Тобою, Чадо, или паче пожду Тебе? даждь Ми слово, Слове, не молча мимоиди Мене, чисту соблюдый Мя: Ты бо есть Сын и Бог Мой.

 

Песнь 7

Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие, мучителя увеща вопити: Благословен еси Боже отец наших.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Где, Сыне Мой и Боже, благовещение древнее, еже Ми Гавриил глаголаше? Царя Тя, Сына и Бога Вышняго нарицаше: ныне же вижу Тя, Свете Мой Сладкий, нага и уязвена Мертвеца.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Избавляяй болезни, ныне приими Мя с Тобою, Сыне Мой и Боже, да сниду, Владыко, во ад с Тобою и Аз, не остави Мене едину: уже бо жити не терплю, не видящи Тебе Сладкаго Моего Света.

Слава: С другими женами мироносицами, рыдающи Непорочная горце, и носима видящи Христа глаголаше: увы Мне, что вижу! камо идеши ныне, Сыне Мой, а Мене едину оставляеши?

И ныне: Изнемогающи и рыдающи Непорочная, мироносицам глаголаше: срыдайте Ми, и сплачитися горце: се бо Свет Мой Сладкий, и Учитель ваш Гробу предается.

 

Песнь 8

Ирмос: Из пламене росу преподобным источил еси, и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети; Тя превозносим во вся веки.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Деву рыдающу Иосиф видев, растерзашеся весь, и вопияше горько: како Тя, о Боже Мой, ныне погребу раб Твой? Какими плащаницами обвию Тело Твое?

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Паче ума превзыде странное Твое видение носящаго тварь всю Господа: сего ради Иосиф яко мертва Тя на руку своею, и с Никодимом носит и погребает.

Слава: Странную вижу и преславную тайну, Дева вопияше Сыну и Господу: како в худом Гробе полагаешися, мертвыя повелением возставляяй во гробех?

И ныне: Ни от Гроба Твоего востану, Чадо Мое, ни слезы точащи престану Раба Твоя, дондеже и Аз сниду во ад: не могу бо терпети разлучения Моего, Сыне Мой.

 

Песнь 9

Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати: Тобою же, Всечистая, явися человеком Слово воплощенно: Егоже с небесными Вои Тя ублажаем.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Радость Мне николиже отселе прикоснется, рыдающи глаголаше Непорочная: Свет Мой и Радость Моя во Гроб зайде: но не оставлю Еro единаго, зде же умру, и спогребуся Ему.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Душевную Мою язву ныне исцели, Чадо Мое, Пречистая вопияше слезящи: воскресни, и утоли Мою болезнь и печаль, можеши бо, Владыко, елико хощеши, и твориши, аще и погреблся еси волею.

Слава: О како утаилася Тебе есть бездна шедрот? Матери в тайне изрече Господь, тварь бо Мою хотя спасти, изволих умрети. Но и воскресну, и Тебе возвеличу, яко Бог небесе и земли.

И ныне: Воспою молосердие Твое, Человеколюбче, и покланяюся богатству милости Твоея, Владыко: создание бо Твое хотя спасти, смерть подъял еси, рече Пречистая: но Воскресением Твоим, Спасе, помилуй всех нас.

 

Тропарь

Умягчи злыя сердца наша, Богородице, и напасти ненавидящих нас угаси, и всякую тесноту души нашея разреши. На Твой бо святый образ взирающе, Твоим страданием и милосердием о нас умиляемся и раны Твои лобызаем, стрел же наших, Тя терзающих, ужасаемся. Не даждь нам, Мати благосердная, в жестокосердии нашем и от жестокосердия ближних погибнути, Ты бо еси воистину злых сердец умягчение.

 

Молитва

О Многострадальная Мати Божия, превысшая всех дщерей земли по чистоте Своей, и по множеству страданий Тобою на земле перенесенных, приими многоболезненныя воздыхания наша и сохрани нас под кровом Твоея милости. Иного бо прибежища и теплаго предстательства разве Тебе не вемы, но яко дерзновение имущая ко иже из Тебе Рожденному, помози и спаси ны молитвами Своими, да непреткновенно достигнем Царствия Небеснаго, идеже со всеми святыми будем воспевать в Троице Единому Богу ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Чтобы оставлять комментарии, используя стандартную форму, необходимо войти или зарегистрироваться.
Так же вы можете оставить комментарий используя форму "Вконтакте"
Закрыть комментарии
Все категории раздела «Православие»
новые РЕЦЕПТЫ сайта
популярные бренды одежды из Беларуси